DARKEST HOUR znovu zavítají na 007

 

DARKEST HOUR (USA) + LAVOTCHKIN (UK) + CROCUS (UK)
26.8. 2009

Praha, klub 007 Strahov

 

Psal se rok 2001 a tehdy se věhlasný pražský promotér Pepa Křepelka (na vrcholu slávy) absolutně přeorientoval na alternativnější podobu hardcore – screama a ema (tedy pokud mluvíme o kapelách typu Policy Of 3, Split Lip, Shift nebo Shotmaker, ne o alternativě v kadeřnictví). V kapse už mu nějaký pátek ležel dobře usazený koncert kapely, kterou v té době nikdo neznal, a kterou on zabookoval tak nějak automaticky a bez většího zájmu. Tehdy se mě zeptal: "Nechtěl bys tohle udělat?" Ukázal mi promo kapely, o které jsem slyšel jen letmo, ale žádnou nahrávku jsem do té doby neslyšel. Posadil do CD přehrávače "So Sedated, So Secure" od Darkest Hour a dodal: "Hraje tam chlápek, co hrál na kytaru v Battery a koncert je za 5 dní, Sedmička je zamluvená!" Hned s prvním kilem v "An Epitaph" jsem se zamiloval a odpověď byla jasná. Dodnes si pamatuju, jak jsme s Béňou chodili po Praze s lepidlem a zoufale se snažili přilepit 100 křídovejch plakátů, ze kterejch nebylo poznat vůbec nic. O pět dní později vylezlo na strahovským kopci z dodávky 5 špinavejch, zoufale vypadajících typů, který ale vůbec nevypadali jako hardcore, potažmo metalová kapela At the Gates střihu. Havajský košile, trika lokálních D.C. fast foodů a džíny tak špinavý, že stehenní části vypadaly jako kožený záplaty.
O hodinu později odehráli set, kterej přibil 60 zúčastněných k zemi. Jedna ze spadlých čelistí byla ta moje. Do tý doby nevídanej pohled, kdy metalová kapela je permanentně mezi publikem a hraje tak, jakoby to měl být jejich poslední koncert. Znělo to jako byste viděli At the Gates v punkovým klubu. Od té doby hráli Darkest Hour v Praze 4x (z toho jednou zopakovali 007 se Cephalic Carnage a Dead To Fall, 2x v Abatonu a jednou v Matrixu s Himsa). Druhá polovina tohoto roku je ve znamení jejich novinky "The Eternal Return", která je návratem ke kořenům a atmosféře "Hidden Hands Of A Sadist Nation" a kratšího evropského turné, kde Darkest Hour odehrají pár festivalů, v klubových koncertech poprvé zavítají do zemí bývalé Jugoslávie, odehrají 2 koncerty po boku veteránů Disembodied a hlavně: odehrají koncert na strahovské Sedmičce, kde jsme je před osmi lety viděli poprvé. "Miluju ten klub! Je jen pár míst na světě, který si držej svojí atmosféru a je super se na ně pořád vracet. Doufám, že kids nezapomněli pavoučí stagediving, kterej si pamatuju už od dob Battery." – Mike Schleibaum.

I Lavotchkin jsme už na 007 viděli. Jejich kouzelnej chaotickej metal vykrejvá prostor stejně efektně jako pohrobci Deadguy – Kiss It Goodbye. Jsou dokonale načichlý atmosférou stísněnejch anglickejch domů, kde na minimálním prostoru vegetuje 10 lidí, stejně jako otravným lepem podlah v malejch anglickejch klubech. Fandové Lariat, Narrows, Botch, The Red Chord nebo Johnny Truant si určitě přijdou na svý.

Koncert otevřou Crocus taktéž z Ostrovů. Ti vzdají hod již výše zmíněnému screamu konce 90.let. Pokud ještě někdo kromě Marka Zemana jede v Ebullition kapelách, nebude se zaručeně nudit.

start: 19:30
vstup: 250 czk

www.darkesthour.cc
www.myspace.com/darkesthour
www.myspace.com/lavotchkin
www.myspace.com/crocusband

další koncerty:

31.8. 2009 – Klub 007 Strahov, Praha

MISERY SIGNALS (usa), YOUR DEMISE (uk), THE NUMBER TWELVE LOOKS LIKE YOU (usa)

6.10. 2009 – Klub 007 Strahov, Praha

ALL LEATHER (usa), BONUS (cz)

12.10. 2009 – Klub 007 Strahov, Praha

WHAT WE FEEL (rus)

1.11. 2009 – Klub 007 Strahov, Praha

BILLY THE KID (costa rica)

28.12. 2009 – Klub 007 Strahov, Praha

RISEN (usa), SINK OR SWIM (d)