Polští PRZEPYCH a francouzští MONSTRE uzavřou letošní sezónu v Underdogs‘

Kolektiv Underdogs‘ a Fluff Fest uvádí:
PRZEPYCH (Pol) + MONSTRE (Fra)
neděle, 4. října 2020
Praha @ Underdogs‘

Smíchovský klub Underdogs‘ čeká zimní pauza. Ještě něž klub na několik měsíců zavře brány, oslaví o víkendu společně s domácí Eternií své čtvrté narozeniny. Oslava proběhne jako dvoudenní série koncertů spřátelených kapel. Pomyslnou tečku za letošní sezónou pak v neděli 4. října udělá polské art punkové trio Przepych a francouzské indie rockové duo Monstre. Kapely se v Praze zastaví v rámci společného českého turné.

Przepych experimentují s obsahem a formou a osekáním výrazových prostředků na minimum dodávají váhu svým sdělením. Ačkoliv kapela využívá typicky rockové nástroje (i když obohacené o samply), snaží se vyhýbat běžným rockovým a post-rockovým postupům. Naopak způsob, jakým nakládají s kytarami a bicími, čerpá inspiraci z hnutí Rock in Opposition, které vzniklo ke konci sedmdesátých let minulého století jako sdružení názorově spřízněných kapel hrajících progresivní a experimentální rock a vycházející z rockové avantgardy jako Frank Zappa, Captain Beefheart nebo Soft Machine. Stejně tak Przepych čerpají z no wave a post punku. Jejich hudba nemá obroušené hrany, často se bouří proti melodii a nutí posluchače mít se na pozoru, pořád ale baví. Původní duo Łukasz Plata a Jakub Majchrza (mj. Kurws, Ukryte Zalety Systemu a Norymberga) po vydání loňské desky Regrasabas natrvalo doplnila dříve hostující zpěvačka Ewa Głowacka.
www.przepych.com
www.facebook.com/przepychband
https://przepych.bandcamp.com
https://soundcloud.com/przepych

Francouzské duo Monstre, které tvoří hudebnice Alice (basa, zpěv) a Marie (bicí, zpěv), nabízí osobitě minimalistické pojetí indie rocku. Trocha naivity, trocha smutku a trocha post-punkového čarování dávají dohromady subtilní, flegmatické a jakoby v kouřovém oparu zahalené melodie, které se rozvíjejí ve zpomaleném tempu, a vytvářejí tak protipól k frenetičnosti a melodické roztříštěnosti skladeb kapely Przepych. Poslední deska „Serendipité“, která vyšla loni na lyonském labelu Dur et Doux, je o hledání štěstí, které, aniž o tom víme, máme vrozené.
www.facebook.com/monstrelafelure
https://monstrelafelure.bandcamp.com
https://duretdoux.com/dur-et-doux/artistes/monstre/

Vložil: Buky
01.10.2020