REAL McKENZIES – exkluzivní akustický dvojkoncert v Rock Café

 

THE REAL McKENZIES (Kanada) unplugged
9.2.2009 + 10.2.2009
Praha, Rock Café

 

Opravy hudebního sálu v Rock Café se bohužel stále lehce protahují, takže v akustickém hávu se bude pokračovat zřejmě až do jara. Na únor 2010 je však připravená jedna opravdová lahůdka, která utiší nejen hlad po punkových kapelách, které tam teď nemůžou hrát, ale taky po kapelách zahraničních… prostě 9. a 10.2. zde vystoupí celtic-punkoví THE REAL McKENZIES z Kanady! Půjde o exkluzivní akustickou dvojdenní show, na kterou bude v prodeji samozřejmě jen omezený počet lístků (cca 200 na každý den), lístky už jsou v prodeji za 250,- + poplatky (v RC a síti Ticketstream).

The Real McKenzies jsou punková kapela z kanadského Vancouveru, ovšem silně zakořeněná v jejich skotském odkazu. Muzika těchto "novodobých keltských pěvců" se dá definovat jako spojení Sex Pistols a skotské folkové legendy Robbieho Burnse.
Zakládající člen kapely – frontman Paul McKenzie, který kapelu roku 1994 založil, pokládá za jednu z hlavních motivací svojí rodinu: „Jako chlapce mě mí rodiče a prarodiče oblékali do skotského kroje a tančili a zpívali jsme na tradiční skotskou lidovou muziku. Založení skotské punkové kapely je moje cesta odplaty.” Jistě každého z vás napadne, jak je možné, že se parta Kanaďanů odvolává na tradiční skotskou muziku a odkazy. Paul vysvětluje: „Velmi mnoho Skotů kdysi emigrovalo do Kanady….“ Druhým důvodem založení The Real McKenzies je existence prastarého galského termínu "Ceilidh" (vyslovuj kí-lí), který by se dal nejspíš přeložit zhruba jako "hříšný mejdan trvající navěky" …  
The Real Mckenzies mají toulání v srdci. Jsou naplnění nenasytným apetitem pro punkovou show a skotskou whisky, tihle punkeři oblečení do kiltů pokračují ve svém hledání, aby přinesli svůj vlastní styl hudby masám fanoušků. Jejich nejnovější počin, album "Off the Leash", ztělesňuje ducha The Real McKenzies – jde o jejich klasickou směs skotských lidových melodií a punkového "drajvu".
Nespoutaná energie a veselí "Off the Leash" okamžitě  posluchače vytáhne na parket i na drink a donutí ho zpívat spolu s kapelou všech 13 chytlavých songů. Stejně jako u předchozích alb  ("Off The Leash" předcházelo album "10,000 Shots", první nahrávka vydaná pro Fat Wreck Chords. "10,000 Shots" následovalo alba "Loch´d & Loaded" a "Oot & Aboot"), i na "Off The Leash" jdou The Real McKenzies svojí vlastní cestou a přinášejí nám z ní další skvělou desku plnou kiltů, dud a punkrocku. Tentokrát si je užijete trochu jinak – v akustickém hávu ve více než spřízněném pražském Rock Café pod (dočasnou) hlavičkou "Unplugged Café"!

 

Line-up:

Paul McKenzie – zpěv
Mark 'The Bone' Boland – kytara
Matthew 'McNasty' Hawley – dudy
Sean Sellers (ex-Good Riddance) – bicí
David McClure Gregg (ex-D.O.A.) – kytara, baskytara